Kestane
14 Nisan 2020 Salı
Kestane ağacını ineklere benzetiyorum...
Bol yağış alan Karadeniz’de kestane ağacının önemi de çok büyük. Çünkü yüksek neme dayanıklı malzemelere ihtiyaç duyuyorsunuz.

Ekim ayını memleketimde ilk defa geçiyorum. Bu mevsimi de görmek nasip oldu. Sürekli yazları memlekete gidince insan diğer ayların da güzelliğini görmek istiyor. Bu aylar kestanenin de bol olduğu aylar. Yukarı bol kestaneli kurduğum cümleyi de kestane yerken kaleme almıştım.
Bol yağış alan Karadeniz’de kestane ağacının önemi de çok büyük. Çünkü yüksek neme dayanıklı malzemelere ihtiyaç duyuyorsunuz. O yüzden eski ahşap evlerin büyük bir bölümü kestane ağacından yapılma. Yüz yıldan daha fazla ayakta kalan ahşap evlere rastlamanız mümkün. Kereste için makul bir ağaç.
Yaz mevsiminde açan kestane çiçeklerin polenleri, Kafkas arıları tarafından toplanıp işlenerek kestane balını bizler için üretiyorlar. Her doğal bal olduğu gibi kestane balının da kendine özgü faydaları vardır. En dikkat çekici özelliği ise kestane balının tadı. Bal deyine herkesin aklına gelen tat tatlı olmasıdır. Ancak kestane balı bilenin aksine boğazı yakan bir acılığı vardır. Tabi müptelası diğer balları pek yiyemez zira çok tatlı gelecektir. Daha önce yemediyseniz tatmanızı tavsiye ederim. Fazla yemeye dikkat edin. Zira alışkın değilseniz balın sizi tutması muhtemeldir.
Eylül, ekim aylarında kestane çiçeklerini artık kestanenin kendisine bırakır. Kalın ve dikenliği bir kabuğun içinde 3-4 tane kestane bulunmaktadır. Dikeni oldukça serttir ve çıplak elle dokunmanız neredeyse imkansızdır. Bu kabuk kestanelerin olgunlaşmasıyla bir kısmı yarıyor ve kestanelerin dışarıya çıkması için bir alan oluşturuyor. Olgunlaşan kestanelerde kabuğu ile beraber yer düşüyor ve bizde toplamak kalıyor.
Eskiden dedelerimiz sonbaharda dökülen yaprakları toplar ve biriktirirdi. Biriktirdikleri bu yaprakları ahırda ineklerin altında sererdi. İnekler dışkılarını bu yaprakların üzerine bırakırdı. İnek dışkıları yapraklarla birlikte gübre olurdu. Elde edilen bu gübreleri bahçe ve tarlara doğal gübre olarak kullanırlardı. Anlayacağınız kestane ağacı doğal gübre yapımına da katkıda bulunurlardı.
İnek Gibi Ağaç
Ağaç dikerken ekonomiye katkı sağlayabilecek bu tür ağaçların dikilmesinden yanayım. Ama maalesef ormanlarımız bu tür ağaçlardan çok çam gibi kolayca yanabilen ve pek fazla ekonomik getirisi olmayan ağaçları tercih ediyoruz. Halbuki; ormanlarımıza kestane gibi birçok yönünden faydalanabileceğimiz ağaçlar dikilse daha güzel ve etkili olmaz mı? Hem bizler faydalandığımız gibi hem de orman içinde yaşayan canlılarda faydalanacaktır. Bu tür ağalar biraz daha bakım istediği için iş gücüne de katkı sağlamış olacak. Çam gibi kolay yanmadığını için orman yangınlarının da büyük bir ölçüde önüne geçilmiş olacağız.