Sarıyar Barajı
15 Mayıs 2016 Pazar
Türkiye'nin 6. Büyük Baraj Gölü ve İlk HES'i
Sarıyar baraj gölü Sakarya nehri üzerine hidroelektrik üretim amaçlı 1951-1956 yılları arasında inşa edilen barajdır
Sarıyar Barajı Gezi Künyesi
Sarıyar barajı Ankara’ya 170km mesafededir. Ankara üzerinden gidildiğinde Beypazarı’nı 47km geçtikten sonra sol tarafta bulunan Çayırhan ilçesinden geçerek ulaşabilirsiniz. Juliopolis Antik Kenti levhasını sizi Sarıyar Barajına götürecektir.
Sarıyar barajı Gri Balıkçıl kuşuna ev sahipliği yapmaktadır. Burada gir balıkçıl kuşlarını seyredebilir, fotoğraflarını çekebilirsiniz. Yansıma fotoğrafları içinde Sarıyar Barajı güzel manzaralar sunacaktır. Macro fotoğraf çekmek isterseniz de size bir çok konu sizi bekliyor.
Fotoğraflar
Gri Balıkçıl Kuşu
Büyük bir kuş olup 90–100 cm uzunluğunda, 175–195 cm kanat açıklığı ve 1–2 kg ağırlığındadırlar. Kuş tüyü, yukarısı büyük ölçüde gri ve aşağısı kirli beyazdır.
Dört tane alt türü bilinir:
- Ardea cinerea cinerea Linnaeus, 1758. Avrupa, Afrika, batı Asya.
- Ardea cinerea jouyi Clark, 1907. Doğu Asya.
- Ardea cinerea firasa Hartert, 1917. Madagaskar.
- Ardea cinerea monicae Jouanin & Roux, 1963.
Yakınca ilgili olduğu Amerikalı büyük mavi balıkçıla benzerdir, ondan biraz daha büyük olması ve kestane rengi-kahverengi böğürler ve uyluklar ile ayrılırlar. Sığ suda beslenirler, uzun gagalarıyla balık veya kurbağaları yakalarlar. Balıkçıllar küçük memelileri ve kuşları da yiyebilirler.
Gri balıkçıl kuşu, derinliği az ve akıntısı az olan bütün suların çevresinde yaşayabilirler. Gölgelik ve yuvalık için ağaçlık alanları tercih ederler. Gri balıkçıl kuşu koloni olarak haline yuva yaparlar. Yuva alanları beslenme alanlarına uçuş mesafesinde olacak şekilde uzak yerlere yaparlar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar görülebilmektedir.
Koloni olarak yuvalanan Gri Balıkçık kuşu beslenme konusunda tam tersi olarak yalnız beslenirler. Ancak beslenme kaynaklarının sınırlı olduğu yerlerde toplu bir şekilde görülebilir. Genelde balıkla beslenseler de yiyeceklerinin arasında kurbağa, yengeç, yüzen böcekler, yılan, küçük kemirgenler, küçük kuşlarda yer alır.
İspanyol Kraliçesi.
İspanyol kraliçe kelebeği; ormanda, yol kenarlarında, kuru ve nemli çayırlar ve her türlü çiçeğin bulunduğu arazilerde görebilirsiniz.