Mutfak Dolabı
08 Mart 2020 & Pazar
Fotoğraf üzerinden mutfak dolabı modelliyoruz.
Elimizde bir tasarımın fotoğrafı var ve bunu 3D-Max’de nasıl çizeceğiz? Adım adım resimli ve videolu anlatım.
Giriş
Bu blogda;
Dolap kapaklarını, ayaklarını, kulplarını, tacını ve lambaderini çizceğiz.
Öncelikle fotoğrafımızı 3D-Max içerisine atmamız gerekiyor ki fotoğraf üzerinden çizim yapalım.
Fotoğrafı 3D-Max içine yerleştirme.
2.Bunun için “Alt+B” tuş kombinasyonu ile “Viewport Configuration” penceresini açıyoruz.
3.Açılan pencere “Use Files:” seçeneği seçiyoruz. Aktif hale gelen “Setup” bölümünde “Animate Backgroud” seçeneğini aktif ediyoruz.
5. Son olarak “Files” komutuna basarak fotoğrafımızın olduğu klasöre giderek fotoğraf seçip “Open” tıklıyoruz. “Ok” tıklayıp fotoğrafı içeri atıyoruz. Fotoğrafımızı “Front” bölümüne gelmiş olacaktır.
6. Front penceresini tam ekrana yapıyor ALT+W ve Grid (G) kapatıyoruz. İşlemlerimize başlıyoruz.
Dolaplarımızın kapaklarını çizmeye başlayalım.
Dolap Kapağı
- “Line” komutlu seçerek “Corner” “Corner” seçeneklerini işaretliyoruz.
- En baştaki dolap kapağının köşesinden başlıyoruz. “Shift” tuşuna basarak Line çizerseniz düz bir çizgi elde edersiniz.
- Çizdiğimiz çerçeveyi seçiyoruz. Modify’den Modifiler List / Extrude komutunu seçiyoruz. Ardından “Amount” ayarından kalınlık giriyoruz. Kapak kalınlığı 1,8 cm girmemiz yeterli olacaktır. Dilersiniz çizdiğimiz kapağa isim ve renk verebilirsiniz. Ardından F3 ile katı görünümüne geçiyoruz.
- Diğer kapakları da çizdiğimiz kapağı klonlayıp çiziyoruz. Resmimiz de yan yan 3 adet kapak var. Baştaki kapağı klonlayıp diğerlerine yerleştirebilirsiniz.
- Çekmeceler içinde bir klon alacağız ancak aldığımız klonu çekmece boyutuna indirmemiz gerekiyor. Bunun için çekmece için klonladığımız çerçeveyi seçip modify penceresinden Line altındaki Vertex’i seçiyoruz. Çerçevenin köşelerini seçip buralardan boyut ayarını yapıyoruz. Boyut ayarını yaptıktan sonra vertex’den çıkıyoruz. Kalan çekmeceler içinde en son yaptığımızı çerçeveden klon almaya devam ediyoruz.
- Çekmeceleri bitirdikten sonra sağdaki uzun boylu dolaba geçiyoruz. Buraya bir klon alarak boyut ayarı yapıyoruz. Diğer 3 kapağa klon alarak işlemimize devam ediyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta, bu dolap biraz içeride. O yüzden Y ekseninde biraz geriye alacağız.
- Üst kapakları da aynı metotla çizmeye devam ediyoruz. İşlemimiz sonunda böyle bir model oluşturmuş olacağız. Sırada ki işlemimiz dolabın yan, üst ve alt kapakları çizmek olacak.
- Bu işlemde diğerlerinden çok farklı değil. Diğer kapakları klolayıp 90 derece çevirerek yan kapakları oluşturacağız. Tezgâh kısmının kalınlığını 5 cm yapıyoruz. Bu işlemler için modelimizi çeviriyoruz. Çevirme işlemi için Rotate (E) komutunu kullanıyoruz. 90 çevire bilmemiz için üst bardaki “Angle Snap Toggle” sağ tıklayıp Angel değerini 90 yapıyoruz. Tabi bu butonu aktif ediyoruz.
- Yan, üst ve alt taraflarını yaptıktan sonra dolabın aksesuarları olan taç, lambader, ayak ve kulplarına sıra geliyor. Alttan üste doğru işlemlerimizi yapmaya başlayalım.
Ayaklar
- Fotoğraftaki ayağın yarsını line ile çiziyoruz.
- Modify List’den “Lathe” komutunu çalışıyoruz.
- Lathe parametrelerinden Align bölümünde “Min” komutunu aktif ediyoruz.
- Degress değerini 360 yaparak şeklin tam yuvarlak olmasını sağlıyoruz.
- Weld Core ile birleşmeyen yer varsa orayı birleştiriyoruz. Ayağımız hazır.
Kulp Yapımı
- Tek kapağı seç diğerlerini gizle. Left görünüme geçiş yapıyoruz.
- Box komutunu “AutoGrid” seçeneği aktif ederek bir kare oluşturuyoruz. F3 ile çizgisel görünüme geçiş yapıyoruz.
- Oluşturduğumuz kareyi klonluyoruz. İki karenin yandaki resimdeki gibi üst üste getiriyoruz.
- Klonladığımız karenin üzerindeyken “Compound Objects” “ProBoolean” ardından “Start” Pickin” komutlarını aktif hale getiriyoruz. Sonra ilk kareye tıklıyoruz. Kulpu oluşturmuş oluyoruz. Klonlama metodu ile bütün kapaklara kulpları yerleştiriyoruz
Lambader
- Top (T) görünüme ve F3 ile çizgisel görünüme geçiş yapıyoruz.
- Line ile L şeklinde hat çiziyoruz. Diğer her şeyi gizliyoruz ve Left (L) görünümüne geçiş yapıyoruz.
- Modify’den “enable in wiewport” seçeneğini seçip Radial seçeneğinden Thicness değerini 5 yapıyoruz. Yandaki resimdeki şekli elde ettikten sonra tezgahın üst kısmına yerleştiriyoruz.
Taç
- “T” tuşu ile top görünüme geçiyoruz.
- Line komutuyla üç kenar çiziyoruz. Çizdiğimiz objeye sağ tık “hide unselected” ilde diğer çizdiklerimizi gizliyoruz. Left görünümüne geçiş yapıyoruz.
- Girit açıp. Yandaki şekli çiziyoruz.
- İlk çizdiğimiz Line tıklıyoruz. Modify list’den “Sweep” komutu seçiyoruz.
- Swepp komutu parametrelerinden “Use Custom Seciton” seçeneğini aktif edip “Pick” komutuna tıklıyoruz. Çizdiğimiz 2. Şekle tıklıyoruz. Bu işlem çizdiğimiz şekli tacımıza uyguluyor. Sonuçta aşağıdaki gibi bir sonuç elde ediyoruz.