Levrek Buğulama

22 Şubat 2020 & Cumartesi
Omega-3 yağ asitleri için balık tüketmek gerekli.
Cumartesi günleri blog günüm değil. Ancak bu hafta ilk defa yaptığım levrek balığına bloğuma yer vermek istedim.
Fotoğraf: Ercan KURU
Haftanda en az 3 gün balık yemek omega-3 yağ asitleri bakımından son derece önemli. Daha önce yazığım balık ve omega-3 bloğumu okuyabilirsiniz.
Cumartesi günleri blog günüm değil. Ancak; ilk defa yaptığım levrek balığına bloğuma yer vermek istedim. Haftalık 4 gün 4 blog yazmak gibi hedefim var. Bu bloğuma ekstra bir blog olacak. Arada ekstra bloglarımın devamı da gelecektir.

Bu  bloğun konusu levrek. Levrek ılık ve soğuk sularda yaşar. Hemen hemen her mevsim avlanabilir. Tatlı sularda yetişen levrekler vardır. Benim değerlerini verdiğim değerler deniz levreği içindir. Levreğin besin değerine baktığımızda potasyum ve protein açısında zengin bir balık olduğunu görebiliyoruz. Yapılan araştırmalara göre levrek omega3 yağ asitleri bakımından zengin bir balık. Levrek, buğulama ve ızgara şeklinde tüketilmesi önerilmektedir. Buğulama yönetimi besin değerlerinin en az kayba uğradığı bir pişirmek yöntemi olduğu için buğulama yapmanızı tavsiye ederim. Kendimi ahçı olarak nitelendiremem ama yinede ara da sırada farklı yemek çeşitlerini yapar ve onların fotoğrafını çekerim. Bu sefer de levrek buğulama yaptım. Tarifin tamamında pek çok sebze çeşidi kullanılmış olsa ben elimdeki malzemelerden yaptığım tarifi paylaşmak istiyorum.  Ama öncelikle levreğin besin değerlerini detaylı bir şekil de inceleyelim.

Levrek Besin Değerleri

  • Karbonhidrat %
  • Yağ %
  • Protein %
Miktar 300gr
Protein: 55,29g
Yağ: 6g
Kolesterol: 123mg
Sodyum: 204mg
Potasyum 767mg
Kalsiyum: 30mg
A Vitamini 462iu
Demir 0.87mg
Levreğin besin değerlerinden verdikten sonra yapmış olduğum Levrek buğulama tarifi ve fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu bloğu yazmama vesile olan da levrek buğulama olduğunu belirtmeden geçmek istiyorum.

Levrek Buğulama

Levreğin besin değerlerinden verdikten sonra yapmış olduğum Levrek buğulama tarifi ve fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu bloğu yazmama vesile olan da levrek buğulama olduğunu belirtmeden geçmek istiyorum.

Malzemeler

  • Kilo Levrek.
  • Orta boy Soğan
  • 7-8 adet mantar
  • 2 adet kabuğu soyulmuş Limon
  • Kırmızı toz biber, karabiber, tuz. Sıvı yağ

Fotoğraf: Ercan KURU

Yapılışı.

Malzemeleri sırasıyla tavaya dizeceğiz ama tavayı ateşe koymadan diziyoruz. Malzemelerimiz sırası:

    1. Tavaya sıvı yağı koyuyoruz.
    2. Soğanları halka halka kesip tavanın tabanına koyuyoruz.
    3. Fileto şeklinde temizleyip kestiğimiz Levrekleri üzerine diziyoruz.
    4. Dilimlediğiniz mantarları levreklerin üzerine gelişi güzel serpiştiriyoruz.
    5. Kabukları soyulmuş limonları dilimledikten sonra tavanın kenarlarına diziyoruz.
    6. Üzerine kırmızı biber, karabiber, tuz ekliyoruz.
    7. Daha önceden hazırladığımız balık suyunu tavanın içindeki malzemelerin hizası kadarına kadar ekliyoruz.
    8. Tavayı ocağa koyup kapağını kapatarak 10-15dk kadar pişirdikten sonra servis ediyoruz.
    9. Tavayı ocaktan aldıktan sonra üzerine kaşar rendeleyip kapağı kapatıp kaşarlar eriyince kadar bekleyebilirsiniz. Bu maddeyi ben yapmadım ama tercih edilebilir.

Balık Suyu Hazırlanışı

Temizlediğimiz balıklardan çıkan kılçıkları bir suya koyuyoruz. Üzerine soğan ve limon ekliyoruz 1 saat kadar bekletiyoruz. Beklettiğimiz suyu levrek buğulama yapımında kullanacağız.

Levrek Balığını fileto Şeklinde Temizlemesi.

Levreğin kafasını kesiyoruz. Levrek pullu balık olduğu için pullarını temizliyoruz. Alt ve üst yüzgeçlerini kesiyoruz. Levreğin kafasını, kuyruğunu, üstünde ve altında bulunan yüzgeçlerini mutfak makası ile pratik bir şekilde kesebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından bıçak yardımıyla levreğin karını keserek içini boşaltıyoruz. Yine bıçak yardımı ile kılçığını ayıklıyoruz. Levreğimiz fileto şekilde çıkmış olacaktır.

Afiyet olsun.

Fotoğraf: Ercan KURU

Fileto şeklinde kesilmiş levrekler.

Fotoğraf: Ercan KURU

Kullandığımız diğer malzemeler

Fotoğraf: Ercan KURU

Malzemelerin tavaya dizilmiş hali.

Fotoğraf: Ercan KURU

Malzemelerin tavaya dizilmiş hali.

Fotoğraf: Ercan KURU

Levrek Buğulamanın Pişmiş Hali.

Fotoğraf: Ercan KURU

Yemeğimizin tabaklanmış hali.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on pinterest
Share on Pinterest
Share on whatsapp
Share on WhatsApp

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment