Güdül
31 Ocak 2016 Pazar
Güdül Ankara’nın kuzeyinde yer alıyor.
Güdül’de dikkatimi çeken şey harabe binalar. Kişisel evler imkansızlıktan ötürü birçoğu bakımsız kalmış. Bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutmuş ve yıkılmış yapılar mevcut.
Güdül Gezi Künyesi
Güdül
İş imkânı olmadığı için kışın sadece emekli insanların yaşadığı bir yer hale gelmiş. Kendi çabaları ile ayakta kalan yöre insanı kendileri için hayvancılık ve tarım ile uğraşıyorlar. Kışın dükkanların çoğu kapalı. Yollar bozuk ve çamurlu. Yine de yöre halkı kendi memleketlerinde olmaktan mutlu.
Leblebiciler Sokağı
Kalan o leblebici üreticisi İsmail ve Cengiz Altındağ kardeşler babalarından kalan imalathaneyi ayakta tutmaya çalışıyorlar. Sohbetimizde eskiden 60’dan fazla üreticinin burada olduğu ve ekonomik sebeple yüzünden azaldığını belirtiyor. Leblebi üretimi buradan Çorum’a kaydığını ve merkezin Çorum olduğunu da ilave ediyor. Altındağ kardeşler Güdül leblebisini ayakta tutan son üreticiler. İmalathane de sohbet sırasında leblebi üretimine de şahit olduk. Leblebinin Güdül hikayesini dinleyip, sıcak sıcak leblebimizi aldıktan sonra Güdül sokaklarını gezmeye devam ettik.
Güdül Sokakları
İlçe halkı hayvancılıkla ilgileniyor. En azından kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile kümes ve büyük baş hayvanlarıyla karşılamak mümkün. Tabi kış mevsimi olduğu için hepsi ahırlarına çekilmiş durumda. Az sayıda olan yöre halkı dışarıdan gelenlere misafirperver bir şekilde yaklaşıyor. Fotoğrafçılara istedikleri pozlara imkân sunuyorlar. Dar sokakları, eski yapılarıyla, sokakta gezen hayvanlarıyla güdül sokak fotoğrafı için çok uygun bir mekân.
Güdül’ ziyaret etikten sonra Sorgun yaylası ve Sorgu göletine gidebilirsiniz. Bu üç mekânı da Ankara’dan günü birlik gezebilirsiniz.