Fotoğrafta Hikaye
01 Mayıs 2020 Cuma
Fotoğrafın hissettirdiği fotoğrafın hikayesidir.
Fotoğrafa baktığınızda size ne anlatıyor veya size o fotoğrafa baktığınızda ne hissediyorsunuz? İşte fotoğrafın hikayesi budur.

Hikâyeyi Oluşturmak
Fotoğraf içindeki öznelerin birbiri ile olan etkileşimleri çok önemlidir. Fotoğraftaki her bir unsur hikayenize katkı vermesini sağlamalısınız. Tabi her fotoğrafı kurgu yapamayacağınız için çeviresinizde dolaşmanızda fayda olacaktır. Çevrede doğal olarak, kurgu yapamayacağınız sayısız hikâye mevcut.
Fotoğrafta neler olacağına veya neler olmayacağına karar vermeniz gerekiyor. Ama bunun için önce çekmek istediğiniz konuyu seçmeniz gerekiyor. Fotoğrafı çekmeden önce kadraja bakın ve neler olduğu bakın. Kadrajdaki arka plan, obje, modelleri görün. Bu unsurların birbirleriyle olan etkileşimini anladığınız anda fotoğrafa güçlü bir konu oluşturabilirsiniz.
Odaklandığınız unsur hikayenizin öznesi olup fotoğraf büyük katkı sağlayacaktır. Bu yüzden özenin fotoğrafın neresine koyacağız çok önemlidir. Özne fotoğraftaki diğer unsurlar ile bir uyum içinde olması hikayeyi güçlendirecektir. O yüzden fotoğrafın öznesini gelişi güzel ve fotoğrafın direk ortasına koymaktan sakının.
Peki özneyi kadraja nasıl yerleştirmeliyiz. Özneyi tam olarak kadrajı dolduracak şekilde yaklaşabilirsiniz. Bu şekilde öznenin detaylarını ön plana çıkarmış olursunuz. Yani hikâyeyi özenin kendisinden ve üzerindekilerinde oluşturmuş olacaksınız. Bir kuşun fotoğrafı buna iyi bir örnek olabilir. Diğer bir kadraj yöntemi ise; özneyi geniş açıda ele alıp çevresindeki unsurları çevresine yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde özenin çevresini de hikaye içinde almış olursunuz. Burada fotoğrafın içindeki tüm unsurların birbirleriyle uyumuna dikkat etmeniz gerekiyor.
Elinizde fotoğraf makinesi alıp rasgele fotoğraf da çekebilirsiniz, çevrenizde ki unsurları izleyerek bu iki teknikten birini kullanarak estetik ve etkileyici fotoğraflar da. Bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir durum. Rast gele çektiğiniz fotoğrafın hiçbir etkileyici yanı olmayacağını da unutmayın. Fotoğraflarınıza hikaye katmak istiyorsanız çevresiniz sürekli izleyin. Özleri kadraja nasıl yerleştirmeniz gerektiği konusunda sürekli denemeler yapın. Hikayesi olan bir fotoğraflar ile hikayesi olmayan rastgele çekilmiş fotoğraf arasında dünya kadar fark olacaktır.
Fotoğrafın içersin de anlatmak istediğiniz hikaye ile ilgili olmayan hiçbir unsuru fotoğrafın içinde yer almamasına dikkat etin. Fotoğraf içindeki unsurlar hikayenizi destekleyici olmalıdır.
Hikayede Arka Plan.
Hikaye anlatırken arka planın her zaman net çıkması gerekmez. Bazı durumlarda özneyi daha öne plana çıkarmak için arka plandan ayırmak isteyebilirsiniz. Bu durumlarda net alan derinliğini azaltma yoluna gidip arka planı fulü hale getirebilirsiniz. Arka planı fulü hale getirdiğinizde arka plandaki unsurlar görünmeyecek ancak bunların bıraktığı şekilde ve renk cümbüşlerini göz ardı etmeyin. Bunların fotoğraftaki yansıması hikayeniz olumlu ya da olumsuz etkileyecektir.
Hikayesi olan fotoğraflar
Geleceğe Koşan Çocuklar

Alın Teri

Bir Sıcak Muhabbet

Geçmiş Zaman

Umut
