Fotoğrafta Denge
05 Haziran 2020 Cuma
Kusursuz fotoğraf yoktur, Dengesiz fotoğraf vardır.
Denge… Bir fotoğrafın dengesi bozulursa ne olur hiç düşündünüz mü? Düşünmediyseniz o zaman fotoğrafa biraz denge katmaya ne dersiniz.

Dengeli fotoğraf nedir ve nasıl olmalıdır?
Öncelikle fotoğrafın merkezini bulmamız gerekiyor. Bu merkez, bir renk olabileceği gibi, yüksek kontrast bir bölge de olabilir. Fotoğrafın içindeki şekiller, modelin bakış yönü, modelin veya özenin kendisi, bunlar fotoğrafın merkezinde olabilir. Fotoğrafın merkezi karenin tam ortasında olmak zorunda değil. Altın kurala göre merkez belirleyebiliriz. Merkezi belirledikten sonra diğer obje ve nesneleri bu merkez etrafına dizmek olacaktır. Seyirci fotoğraf ilk baktığında gözü fotoğrafın merkezine gitmeli ve merkezden diğer yönlere kaydırmalı. Bu kaydırmayı kişinin kendisi değil daha çok merkez etrafına yerleştirdiğiniz objeler belirlemelidir. Eğer bunu yapmayı başarabilirseniz dengeli bir fotoğraf elde edebilirsiniz.
Fotoğrafın özenin ve arka fon arasında ki uyumuyla dengeyi kontrol edebilirsiniz. Bu ikiliyi arasında etkileşim yaparsanız fotoğrafta hareket duygusu, odak noktası ve yön algısı oluşturabilirsiniz. Bu şekilde arka fon ile dengeli bir fotoğraf elde etmiş olursunuz.
Hepimiz arka bulanık portre fotoğraf çekmeyi seviyoruz değil mi? Arkayı bulanıklaştırarak modeli ön plana çıkarmak harika bir fikir olabilir. Ancak şöyle bir düşünün modeli kadrajın küçük bir yerine yerleştirip arka tarafı da bulanıklaştırdığınızı. O zaman ortaya rahatsız edici derecede dengesiz bir fotoğraf elde etme olasılığınız yükselecektir.
Sert ışıklı fotoğraflarda ışığın dengesi korumak için gölgelere ihtiyacınız olacaktır. Sert ışık altında gölgeler fotoğrafınıza çok güzel bir etki yapacak ve fotoğrafa değer katacaktır. Fotoğraflar ışık ve gölge dengesini bulup bu yönde fotoğraflar etkileyici olacaktır. Özellikle yazın daha sert geldiği güneş ışığı altında dışarı çıkıp, uzun, kısa, dar veya uzun gölgeler aratın ve ışıklar birlikte fotoğrafın çekin.
İzleyiciye izletmek istediğiniz hikayeyi belirleyin. Özneyi uygun bir merkeze alın. Fotoğraf, yön, hareket, zaman, duygularını ekleyin veya eklemeye çalışın. Bu şekilde dengeli ve izleyiciye keyif veren fotoğraflar çıkacaktır
Fotoğraflar




