Besin Gurupları

03 Haziran 2020 Çarşamba

Sağlıklı yaşam için sağlıklı besinleri tercih edin.

Her şeyin bir arada olduğu süper bir besin kaynağı yoktur. Kaliteli, sağlıklı, doğru ve çeşitli besinleri seçmek önemlidir.

Günlük Kahvaltı

Güne nasıl başlarsak öyle geçer. O yüzden başlangıç olarak kahvaltımızı nasıl yaptığımız çok önemlidir. Kahvaltı hem diyetlerde hem de hayat boyu en önemli öğünüz. O yüzden nasıl bir kahvaltı yaptığınız önemli.

  • Sindirim sistemini yoracak kadar yüksek kalorili besinlerden kaçının
  • Tercih olarak, tam buğday ekmeği, peynir çeşitleri, bolca yeşillik, yumurta, domates, salatalık, zeytin gibi hafif kahvaltıları tercih edin.
  • Kaliteli bir kahvaltı gün içinde aşırı yeme istediğini engeller.
  • Herbalife Shake 10 gram protein ile 22 vitamin ve mineral içeriği ile harika bir kahvaltı seçeneğidir.

Su

Su tüketimi her şey önemlidir. Yediğimiz her gıdanın alternatifi var. Ama suyu maalesef alternatifi yoktur. İçtiğimiz kahve, çay gibi içecekler su yerine geçmiyor.

Su sindirimini kolaylaştırmak için önemlidir. Aynı zamanda vücut dengesini ayarlar. Ödem atmamızda bize yardımcı olur.

Günlük her kilomuza 30ml su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Çorba, ayran, cacık, detoks suları ile bitki çayları sıvı alımında yardımcı olmakla beraber su yerine geçmezler.

Lif Tüketimi

İyi bir metabolizma iyi bir sindirim sistemine sahip olmaktan geçer. Sindirim sistemimiz günlük 26 gram lif tüketmemiz gerekiyor.

  • Bağırsak sağlığımızı için basit şekerlerden ve hamur içerikli besinlerden mümkün olduğunca uzak duralım.
  • Koyu yeşil sebzeler çok iyi lif kaynağıdır. Bunları bol bol tüketelim. Bunun dışında meyveler, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller ve tam tahılları soframızdan hiç eksik olmasın.
  • Yoğurt, ayran, kefir gibi gıdalar bağırsak sağlığımızı geliştireceğinden bunu tür gıdalar ara öğünlere koyabiliriz. Tabi bunların ev ortamında yapılması daha önemlidir.
  • Son olarak yoğurdunuza heartweel ekleyerek bir öğünde 6 gram lif alabiliriz.

Şeker Tüketimi

Vücudumuzun en büyük düşmanı şeker. Aramızda sırf şekerli gıdaları tükettiği için kilo alan ve ciddi hastalıklara yakalanan insanlar var. O yüzden şekerli gıdalara dikkat etmek sağlığımız için çok ama çok elzem. Şeker yerine alternatif neler olabilir?

  • Hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz.
  • Tatlının porsiyonu iyi ayarlayın. 1 porsiyonu geçmesin. 1 dilim baklava 1 porsiyondur.
  • Fazla tatlı tüketerek şeker ve tatlıya bağımlı hale gelmeyin.
  • Çikolata ve şekere alternatif olarak vitamin ve mineralden zengin olan kuru meyveler ile kuru yemişleri tercih edebilirsiniz.
  • Herbalife Protein bar tatlı yerine alternatif olabilecek ne güzel gıdadır.

Öğün Ayarlama

Yediğimiz öğünlerin saati ve miktar aslında metabolizmamızın nasıl çalışmasını gerektiğini gösterir. Metabolizmanın iyi çalışması için her gün üç ana öğün ve 2 ara öğün yapmalısınız. Ancak öğünler zaman dilimleri her gün olmalı.

  • Sabah 06:00-08:30 arası. Burada bir gün 06:00′ diğer gün 08:30 yapabileceğini anlamına geliyor. Bu saat dilimli içinde kendinize uygun saati seçip her gün o saatte yemek yiyin.
  • Sabah kahvaltısından 2,5-3 saat sonra bir ara öğün yapabilirsiniz.
  • Öğlen yemeği de 12:00-14:00 saatleri arasında yine size uygun saatler de her gün sağlıklı öğlen yemeği yemeğe özen gösterin.
  • Yine öğlen yemeğinden sonra 2,5-3 saat sonra bir ara öğün yapabilirsiniz.
  • Akşam da 18:00-20:00 saat dilimleri arasında sağlıklı akşam yemeği yedikten sonra mümkünse 20:00’den sonra yemeyi kesin.

Bitkisel Çay Tüketimi

Bizler sürekli olarak ne çok tercih ettiğimiz çay ve kahve. Bunlardan vazgeçemiyoruz. Bunlardan vazgeçmek yerine bunları biraz daha azaltıp bunların yerine bitki çaylarını tercih edebilir.

Özellikle rezene, yıldız anason, kakule hazımsızlık için birebirdir. Bu çaylar yemeklerden yarım saat önce içebilirsiniz.

Herbalife bitkisel çay içeriğinde yeşil çay, kakule meyvesi, ebegümeci çiçeği ve toz bamya çiçeği bulunmaktadır. Bu da güzel bitki çayı alternatifidir.

Süt Gurubu

Süt, yoğur, peynir, kefir gibi sütten elden edilen gıdalardır.

Protein, kalsiyum ve fosfordan zengindir.

Çok iyi riboflavin kaynağıdır. Folik asit ve diğer B gurubu vitaminleri içerir.

Yetişkinler için günlük 3 porsiyona kadar alınabilir.

Et, Yumurta, Kurubaklagil Grubu

Sığır koyun, kümes hayvanları, av hayvanları, balıklar

Kuru fasulye, nohut, mercimek ve yağlı tohumlar

Protein kaynağıdır demir, çinko ve B vitaminlerinden zengindir.

Yetişkinler için 2,5-3 porsiyon tüketilmesi tavsiye edilir.

Meyve ve Sebze gurubu

Her türlü sebze ve meyveler

A, E, C, B vitaminleri, Kalsiyum ve demir yönünden zengindir.

Yetişkinlerin günlük 5-7 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi tavsiye edilir

Ekmek ve Tahıl Gurupları

Ekmek, buğday, mısır, pirinç, makarna, patates, bulgur,

Karbonhidrat yönünden zengindirler.

Az miktarda protein içerir.

B12 dışındaki tüm B vitaminlerinden zengindir.

Yetişkinler için günde 3-5 porsiyon tüketilmesi tavsiye edilir.

Sağlıklı Yağlar

Zeytin yağı

Tereyağı

Avokado

Susam, tahin

Kuru yemişler

Hindistan ceviz yağı,

Çörek otu yağı

Sağlıklı Proteinler

Yumurta

Balık

Kuru baklagiller

Süt gurubu

Peynir

Hindi, Kırmızı et, beyaz et

Sağlıklı Karbonhidratlar

Tam tahıllılar

Yulaf

Meyveler

Yeşil Sebzeler

Kuru baklagiller

Karabuğday

Kinoa

Bulgur

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on pinterest
Share on Pinterest
Share on whatsapp
Share on WhatsApp

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment